Saturday, March 30, 2013

Fura


Olvasom a nap szenzációját: Navracsics: a leányfalui gázoló kész letölteni büntetését

Ezzel az MTI hírrel van tele a hazai média. A szöveget olvasva azonban nem egyértelmű, hogy miről is van szó. Csak annyi derül(t) ki, hogy volt egy sajtótájékoztató, amit Navracsics miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter tartott, és amin jelen volt a két kisgyermekét elvesztett apa és ügyvédje. A Fidesz honlapján a párt köszönetet mond és gratulál a kormánynak és személy szerint Navracsicsnak. Hogy valójában mi történt, és hol tart az ügy, sajnos nem derül ki.

Feltűnően fura az MTI jelentés, ill. annak fogalmazása:

"......Kész letölteni büntetését az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten az ír szakminiszter tájékoztatására hivatkozva....."

Az nem derül ki, hogy Alan Shatter ír igazságügyi miniszter pontosan miről is tájékoztatta Navracsicsot.

".....Tobin azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését. Ha ezt biztosítják neki, hajlandó önként megjelenni Magyarországon, és megkezdeni a büntetést – fejtette ki Navracsics Tibor...."

Érdekes, egy halálos autóbaleset okozója (Tobin), kinek hazájának Legfelsőbb Bírósága kétszer is megtagadta a magyar hatóságok (rosszul megfogalmazott) európai elfogatóparancsának (EAW) teljesítését, most az ír igazságügyi miniszteren keresztül üzen Navracsicsnak. Ez elképzelhető? Ez lenne az (EU) államok közötti büntetőjogi viták hivatalos menete, és gyakorlata?

Aztán az egészben nincs semmi konkrétum! Az egészet a magyar miniszter feltételes módban mondta. „…..Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését…..” Ebből nem derül ki, hogy mennyit időt kell Tobinnak magyar börtönben töltenie? Két napot vagy két hónapot? – például – aztán átszállítják Írországba. Egyáltalán nem érzi a magyar kormány és annak igazságügyi minisztere, aki egyben a miniszterelnök helyettese, magát szánalmasnak, hogy egy elítélt alkuszik vele? A nyugati demokráciákban a kiadatási kérelmet a két ország hatóságai, bíróságai vezetik, tárgyalják, egyeztetik a kiadatási egyezmények alapján. Nem pedig az elítélt és a miniszter!

"....A magyar miniszterelnök-helyettes közölte: péntek délután már arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Francis Ciarán Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését...."

Ebben mi a személyes garancia? Ha holnap Navracsicsot leváltják, akkor nincs (tovább) garancia? „………ha (…) Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja…” Aha! Előbb eljön Magyarországra, megkezdi büntetését, és ha majd eszébe jut kérelmet beadni, és azt a magyar hatóságok (bíróság, büntetés végrehajtás, stb.) elbírálják, akkor majd (esetleg) átszállítják Írországba. Ezt ki hiszi el? A nemzetközi egyezmények szerint még az átadás előtt a két ország bíróságai egyeznek meg arról, konkrétan, hogy mikor és hol, mennyi időt kell az elítéltnek letöltenie. Az egy mese, hogy a pillanatnyi miniszter garantálja egy elítélt átszállítását, amit előzőleg magával az elítélttel közösen alkudtak ki.

Valami nem stimmel. Valami nagy átverés készül. Méghozzá magyar részről. Ismét egy populista szemfényvesztés, aminek a jónép tapsol, majd a kormány sajnálattal fog mutogatni a külföldre, hogy (megint) átverték. Vajon az azeri baltás gyilkos ügyéből miért nem tanultak? Érdekes, akkor Navracsics nagyon csöndben volt. Most vajon mitől lett ennyire magabiztos? Miközben ír részről semmi sem olvasható a világhálón erről a nagypénteki budapesti szenzációs bejelentésről.

PS: Emlékeztetőül. A baleset és annak fura kezelése, Tobin elengedése, az első Orbán-kormány ideje alatt történt, 2000-ben.


Előzmény
A Tobin-ügyről őszintén   (az elmúlt 12 év története) 


Fejlemény ***   (30.03.13. 14:56)

Az index.hu a Bors bulvárlapra hivatkozva úgy tudja, hogy Tobin csakis ír börtönben hajlandó letölteni büntetése hátralevő részét. Hiszen 2011. november 09-én vonult önként őrizetbe, azzal a megfontolásból, hogy ha mégis kiadatása mellett dönt az ír Legfelsőbb Bíróság, akkor az így eltöltött időt számítsák be neki.  2012. június 19-én az ír Legfelsőbb Bíróság megtagadta Tobin kiadatását Magyarországnak. A hazai jogrendszer átalakítása miatt az EU-ban egyre nagyobb nyomás alákerült magyar kormány most kiutat próbál keresni, amire a Tobin-ügy alkalmasnak tűnik. Navracsics ma már mást mondott, mint tegnap. Ha, nem, akkor viszont a tájékoztatással van (nagy) baj.




Kapcsolódó anyagok

Ördögi logika Tobin-ügyben ..................Tuesday, April 02, 2013

A Tobin ügy kronológiája.....................Tuesday, April 02, 2013

A Tobin-ügyről őszintén.......................Sunday, March 24, 2013


0 Comments:

Post a Comment

<< Home